Kun saat kutsun haastatteluun, kaikki aiempi työsi on tuottanut toivotun tuloksen. Olet läpäissyt jo ison seulan - sinua pidetään työpaikkaan todella potentiaalisena tekijänä. Haastattelu on ratkaiseva, haettavan tehtävän kannalta kenties ainutlaatuinenkin tilaisuus tuoda osaamisesi vakuuttavasti esille.
Tässä moduulissa saat konkreettisia vinkkejä niin haastatteluun valmistautumiseen, luontevaan haastattelutilanteeseen kuin fiksuun jälkipeliinkin. Tutustu myös moduulin lopusta löytyvään kattavaan lisämateriaaliin.
HUOLELLINEN VALMISTAUTUMINEN AUTTAA HAASTATTELUTILANTEESSAKIN
Myös haastatteluun voi ja kannattaa valmistautua huolella. Useat kysymykset toistuvat haastattelusta toiseen, ja vastauksia on hyvä mietiskellä etukäteen. Asetu valmistautuessasi rekrytoijan rooliin: mitä sinä kysyisit haastateltavalta CV:n, hakemuksen ja aiempien keskusteluiden myötä?
"Kerro hieman itsestäsi?" ja "Mitä haluaisit kysyä meiltä?"
Haastattelu ei ole piinapenkki tai kuulustelu, vaan parhaimmillaan luonteva keskustelu. Kaikki toivovat, että onnistut ja suoriudut tilanteesta hyvin.
Miten vastaisit yleisimpiin haastattelukysymyksiin, entä niihin hankalimpiin? Harjoittele! Pohdi, miten saat nostettua osaamisiasi kussakin kysymyksessä osuvasti esille. Hyvällä valmistautumisella helpotat myös jännitystäsi.
Voit harjoitella haastattelua myös Tekniikan akateemisten Haastis-sovelluksella.
Vuorovaikutteiseen haastatteluun kuuluvat myös omat kysymyksesi, joilla voit osoittaa perehtyneisyyttäsi ja jälleen kerran kohdentaa omaa osaamistasi haettavaan tehtävään. Seuraavasta listasta löydät jokusen esimerkkikysymyksen pohdintojesi tueksi.
HAASTATTELUN JÄLKEEN
Mitä haastattelun jälkeen? Vaikka et tällä kertaa tulisikaan valituksi, luodut suhteet kannattaa pitää hyvinä jatkoa varten. Kenties samassa organisaatiossa aukeaa myöhemmin toinen paikka ja nimesi nousee keskusteluihin aiemman työnhakuprosessin perusteella.
Jos sen sijaan tärppää, onnittelut!
Työsuhteeseen siirtyessä on tärkeää tarkistaa, että työsopimuksessasi on kaikki oleellinen. Ennen allekirjoittamista voit useimmiten tarkistuttaa sopimuksen ammattiliitollasi. Löydät asiantuntevia ohjeita työsopimuksiin myös esimerkiksi näistä linkeistä:
- Tekniikan akateemiset - Työsopimus
- Insinööriliitto - Työsopimuksen tekeminen ja muutostilanteet
- Akavan Erityisalat - Työsopimuksen muistilista
- Opetusalan Ammattijärjestö - Työsopimukset
- Suomen Ekonomit - Työsopimuksen sisältö
- Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut - Muistilista työelämään
SYVENTÄVÄ LISÄMATERIAALI
Syventävää kirjallisuutta:
- Varamäki, Aku: Future Proof - Tulevaisuuden työkirja
- Pölönen, Perttu: Tulevaisuuden lukujärjestys
Syventävää lisämateriaalia verkossa:
- Videohaastattelu on mahdollisuus tehdä vaikutus (Monster Klubin vinkit)
- Future Proof - Workday Designersin podcast
- Rekrytoinnin kootut harhaluulot ja väärinymmärrykset (Milla Kansonen, blogi)
- Mistä henkistä vahvuutta työnhakuun? (Riikka Pajunen, LinkedIn-artikkeli)
Mikäli osaamisesi kaipaa jossakin vaiheessa täydentämistä, muista:
- Haussa olevat työvoimakoulutukset (TE-hakupalvelu)
- Avoin yliopisto - Oulun yliopisto
- Täydennyskoulutus - Oulun yliopisto
- Avoin yliopisto - Lapin yliopisto
- Avoin ammattikorkeakoulu - Oulun amk
- Avoin ammattikorkeakoulu - Lapin amk
- Avoin ammattikorkeakoulu - Kajaanin amk
- Avoin ammattikorkeakoulu - Centria-amk
Alta löytyvässä webinaaritalleessa saat vinkkejä yhteen elämän isoimpaan harppaukseen - askeleeseen opinnoista työelämään. Tallenteen teemoina ovat mm. tärkeät huomioitavat asiat valmistumisvaiheessa, jatkuva verkostoituminen, nykyiset työmarkkinat vastavalmistuneiden näkökulmasta sekä tuoreen asiantuntijan työnhaulliset niksit.
Kun olet tutustunut tämän moduulin vinkkeihin ja materiaaleihin, olet saanut kattavan kuvan nykyaikaisen työnhaun eri elementeistä. Katso vielä yhteenvetovideosta alta viimeiset vinkit ja ajatukset tämän päätösmoduulin sisältöihin liittyen.
Näin olemmekin saapuneet Pitkospuiden päätepisteeseen. Oman osaamisen jatkuva kehittäminen, pitkän tähtäimen urasuunnitelmat ja ammatillisen verkoston vahvistaminen on hyvä pitää mielessä myös jatkossa. Menestystä työelämään!
Voit palata Pitkospuiden eri moduuleihin alla olevia bannereita klikkaamalla: