Video-CV

Sosiaalisen median, älypuhelinten ja pandemian vauhdittaman etäyhteydenpidon myötä videot eri muodoissaan ovat yhä tärkeämmässä roolissa myös työnhaussa ja rekrytoinneissa. Työnhakija voi vauhdittaa asiantuntijabrändiään, näkyvyyttään ja työllistymistään julkaisemalla videosisältöä eri kanavissa tai hakemalla töitä paikkaa varten räätälöidyllä Video-CV:llä tai -hakemuksella. 

Videomuotoinen CV kertoo rekrytoijalle paljon sellaista, mitä ei perinteisemmässä paperi- tai pdf-dokumentissa käy ilmi. Videolla voit antaa näytteen persoonastasi, ilmaisustasi, ulkoasustasi, asenteestasi, esiintymistaidoistasi, heittäytymiskyvystäsi sekä mahdollisesti myös teknisestä osaamisestasi. Esiintymistä vaativissa työtehtävissä sujuva kameran edessä työskentely on nykypäivänä jo oletus, mutta mitä tahansa työtehtävää hakiessa video esimerkiksi perinteisten hakupaperien lisänä antaa kiinnostavaa ja hyödyllistä lisätietoa rekrytoijalle. Video voi myös olla joillekin työnhakijoille luonnollisempi tapa tuoda omaa osaamista esiin kuin kirjalliset dokumentit.

Sisällöltään Video-CV on usein aika lähellä hissipuhetta. Olennaista on se, että video ei ole liian pitkä, eikä siinä toisteta samoja asioita, joita olet toimittanut rekrytoijalle kirjallisen CV:n muodossa. Video-CV on siis noin minuutin tai kahden mittainen esittely, jossa kerrot olennaisimmat asiat osaamisestasi, motivaatiostasi ja persoonastasi - et siis listaa koko henkilöhistoriaasi tai ansioluettelomaisesti esimerkiksi kaikkea työkokemustasi. 

Video-CV:n sisältö

Kerro alkuun kuka olet, mitä haet (kohdennettu video-CV tai yleisempi, tietyntyyppisiä tehtäviä etsivä esittely esim. somejulkaisuna) ja miksi. Keskity videolla historian listaamisen sijaan ydinosaamiseen ja persoonallisiin vahvuuksiin. Mieti, millainen tarina videosta muodostuu tai mikä on sen punainen lanka. Kerro konkreettisia esimerkkejä osaamisestasi ja aikaansaannoksistasi. Voit hyödyntää pelkän puheen lisäksi myös lyhyitä tekstisisältöjä, jotka täydentävät kokonaisuuden videolla. Mieti muutama ydinasia, jotka haluat tuoda esille, ja rakenna videon käsikirjoitus niiden ympärille. Muista liittää videoon myös yhteystietosi. 

Muista kiinnittää huomiota myös nonverbaaliseen viestintään, kuten asentoon, eleisiin ja ilmeisiin. Valitse visuaalisesti sopiva ja häiriötön kuvausympäristö, sopiva vaatetus sekä riittävä tekninen välineistö. Pelkkä älypuhelin kameroineen ja mikrofoneineen riittää hyvän perustason video-CV:n tekemiseen, kun vain huolehdit riittävästä valaistuksesta, ympäristön hiljaisuudesta ja pienimuotoisesta editoinnista jälkeen päin.

Esimerkkejä

Vinkkivideoita verkossa

Webinaaritallenne